Wanneer wordt Botox toegepast? 

-         Fronsrimpels

Fronsrimpels zijn verticale rimpels tussen de wenkbrauwen waardoor ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking kan ontstaan. Hierdoor ontstaat ook de rimpel die uiteindelijk ‘in de huid blijft staan’. Wanneer deze spiertjes met botox worden behandeld, zal de huid tussen de wenkbrauwen ontspannen en krijg je een meer relaxte uitdrukking. Ook werkt deze behandeling preventief, en zullen er dus geen permanente diepe groeven tussen de wenkbrauwen kunnen ontstaan.

-          Kraaienpootjes ( lachrimpels) 

Kraaienpootjes oftewel lachrimpeltjes zijn fijne aan de weerzijden van je ogen. Injecties in deze spiertjes zal deze rimpels doen vervagen en de huid strakker maken.

-          Voorhoofdrimpel

Voorhoofdsrimpel zijn horizontale rimpels op het voorhoofd. Als je deze goed kunt zien kun je er vermoeid of gespannen uitzien, door botox te injecteren kan het voorhoofd ontspannen, de rimpels vervagen en je uitstraling verbeterd.

-          Hoofdpijn ( verhelpen) 

Een medische toepassing van Botox is de behandeling van migraine en spanningshoofdpijn. Door de ontspanning van bepaalde gelaatsspieren neemt de mate en frequentie van de hoofdpijn af of verdwijnt zelfs. Bij migraine heeft dit bij ongeveer de helft van de mensen een goed effect, bij spanningshoofdpijn vaker.

-          Transpiratie

Tevens wordt Botox gebruikt om overmatig transpiratie onder de oksels of aan de handen en voeten te behandelen (Botox dry). Het blokkeert de overgang van zenuw naar de zweetklieren, waardoor wordt voorkomen dat de klieren zweet produceren. 

Wat is botox?                                               wanneer wordt Botox toegepast?

Botuline toxine (Botox) is een natuurlijk eiwit dat wordt geproduceerd door de Clostridium Botulinum bacterie. Het eiwit zorgt voor een tijdelijke blokkade van de spier-zenuw overgang, waardoor de spieractiviteit vermindert. In de reguliere geneeskunde wordt een Botox behandeling gebruikt bij diverse neurologische aandoeningen. Al meer dan 20 jaar wordt gebruik van Botox toegepast voor cosmetische doeleinden.

Botox wordt het geïnjecteerd in spiertjes die door willekeurig of onwillekeurig aanspannen mimieklijntjes doen ontstaan. Dit zijn met name de lijntjes tussen de ogen (door fronsen), de horizontale lijntjes op het voorhoofd (door het optrekken van de wenkbrauwen) en de kraaienpootjes (door lachen en de ogen dichtknijpen tegen de zon). Omdat Botox de oorzaak van deze rimpels aanpakt, namelijk de spieractiviteit, is het de meest effectieve behandeling en voorkomt het dat rimpels op langere termijn dieper worden. Daarnaast heeft Botox een goed effect op zware wenkbrauwen (wenkbrauwlift), bunny lines (lachrimpels op de neus), putjes in de kin, afhangende mondhoeken en een gummy smile (zichtbaar tandvlees bij lachen). 

Botox behandelingen


 
Botox;
De met botox behandelde gebieden worden zones genoemd. De fronsrimpel(s) is één zone, de horizontale voorhoofdrimpel is één zone en de kraaienpootjes ( beide zijden) zijn één zone. 

1 zone botox                                                                                                          € 185,- 
2 zones botox                                                                                                        € 360,- 
3 zones botox                                                                                                        € 450,- 

 

Botox dry 
Het gaat hier om eenhede botox, afhankelijk van de hoeveelheid zweet en grootte van het behandelgebied is een bepaalde dosering nodig. Voor de meeste mensen geeft 2 x 180 eenheden een goed resultaat. Bij onvoldoende effect kunt u voor € 75 per 2 a 50 eenheden een aanvullende behandeling krijgen. 

 


Botox dry 

 2 x 130 eenheden                                                                                                  €550,-
 2 x 180 eenheden                                                                                                  €625,-
 2 x 250 eenheden                                                                                                €1500,-
Resultaat 

 

Na een paar dagen ziet de huid er meer ontspannen uit. De rimpels worden minder diep of verdwijnen zelfs geheel. In twee weken is dit effect optimaal. Bij de controle worden er na-foto’s gemaakt om het resultaat goed te beoordelen. De werkingsduur is aanvankelijk drie tot vier maanden. Als de behandeling herhaald wordt voordat de rimpels hun oorspronkelijke diepte hebben, zal na verloop van tijd het resultaat nog beter worden en langer aanhouden (gemiddeld zes tot negen maanden). 

Na een Botox dry behandeling merkt u dat het behandelde gebied binnen een week droger wordt en dat er na 2 weken geen zweetproductie meer plaatsvindt. Dit effect houdt ongeveer zes tot negen maanden aan. 

Voor en na Foto's

 

Voor de behandeling 

Tijdens het intake gesprek worden uw wensen en verwachtingen besproken met de arts die u ook behandelt. Dit gesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Naar aanleiding daarvan wordt er uitgelegd wat de beste behandeling voor u is, wat de eventuele alternatieven zijn en wat het te verwachten resultaat is. Als u besluit tot de behandeling over te gaan, vult u een gezondheidsverklaring in om te zien of u geschikt bent voor de behandeling. Dit is vrijwel altijd het geval, behalve als u (misschien) zwanger bent of bepaalde medicijnen gebruikt. 

Bij de behandeling van overmatige transpiratie van de oksels is het belangrijk om de oksels van tevoren  te scheren.

De behandeling

De arts begint met het aftekenen van de injectieplaatsen, deze bepaalt hij op basis van de spieractiviteit die de rimpels veroorzaakt of het gebied waar de zweetproductie plaatsvindt. Vervolgens worden er de zogenaamde voor-foto’s gemaakt, die dienen als referentie voor de controle. Met een steriel naaldje wordt de Botox direct in de spier geïnjecteerd, of oppervlakkig in de huid in geval van overmatige transpiratie. Dit geeft slechts het gevoel van een speldenprikje en/of een licht branderig gevoel en wordt door de meeste mensen niet als pijnlijk ervaren; een verdoving is niet noodzakelijk. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten en wordt in Amerika dan ook wel een lunchtime treatment genoemd.

 

Na de behandeling 

Soms kan de huid lichte roodheid en zwelling vertonen, dit trekt na 15 – 30 minuten weg. U kunt meteen na de behandeling de dagelijkse activiteiten hervatten. 

 Om de Botox zich zo goed mogelijk in de spier te laten hechten en de werking te optimaliseren, is het belangrijk de eerste twee uur de behandelde spier veel aan te spannen, het gebied niet te masseren en rechtop te blijven (dus niet liggen, bukken of sporten). 

Na enkele uren kunt u weer make-up aanbrengen. Als er een klein blauw plekje door de injectie veroorzaakt is, dan is het verstandig de eerste dagen de zon te mijden. 

 

Veiligheid 

Botox wordt al bijna 40 jaar in de geneeskunde toegepast zonder ernstige bijwerkingen. Het is een geregistreerd geneesmiddel, dat uitgebreid is getest voor dat het op de markt kwam. Door de lage dosering die er wordt gebruikt zijn er vrijwel geen risico’s verbonden aan een cosmetische behandeling met Botox. 

In de reguliere geneeskunde ( orthopedie, tandheelkunde) wordt raddiesse al meer dan 20 jaar gebruikt zonder noemenswaardige complicaties. Voor cosmetische doeleinden zijn er meer dan 2 miljoen behandelingen verricht. 

In de reguliere geneeskunde worden hyaluronzuren al meer dan 20 jaar gebruikt zonder noemenswaardige complicaties. Voor cosmetische doeleinden zijn er meer dan 15 miljoen behandelingen verricht. 

 

Wat zijn de bijwerkingen 

Nauwelijks of bijna niet. Er kan een lichte roodheid of zwelling ontstaan. Bij een gevoelige huid kan ook een blauwe plek ontstaan, maar ook dit komt nooit voor. Meestal zijn reacties mild van aard en verdwijnen vaak binnen een uur. 

Toch kunnen we ongewenste reacties zoals een zwelling of blauwe plek niet voor de volle 100% uitstralen. Mocht u na een behandelingen vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met mij. Botox mag niet geïnjecteerd worden bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en bij mensen met spierzwakte, slikproblemen of ademhalingsproblemen.